Audacity.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je moje studio dobře akusticky upravené?

Jak zjistit, jestli je moje studio dobře akusticky upravené?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně akustiky ve svém studiu. Uvažuji, že jsem věnoval nějaký čas a peníze na úpravu prostoru, ale teď si nejsem jistý, jestli to má smysl. Jak vlastně poznám, jestli je moje studio dobře akusticky upravené? Mám pocit, že se mi zvuk zdá občas trochu rozmazaný nebo že se od stěn odráží víc než by mělo. Když nahrávám, tak to zní jinak než když poslouchám hotový produkt. Co bych měl sledovat, na co se zaměřit nebo jaké testy udělat? Existují nějaké jednoduché metody nebo pomůcky, které mi mohou říct, jestli i tohle akustické ošetření funguje? Může mi někdo doporučit nějaké konkrétní techniky měření nebo poslechu? A co třeba umístění mikrofonu? Jak to ovlivňuje celkovou akustiku? Budu rád za každou radu, protože chci mít jistotu, že zvuk v mém studiu je opravdu kvalitní a přesný. Děkuji.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 6. 2024
Marie Vacková
Marie Vacková

Zní to, jako bys měl na správné cestě. Pokud máš pocit, že zvuk je rozmazaný, může to být odraz zvuku od stěn a nedostatek akustických panelů nebo bass trapů. Zkus si pustit nějaké referenční skladby a poslouchej, jestli slyšíš detaily. Můžeš si taky udělat test s mikrofonem – postav ho na různá místa a záznamy porovnej. Přesně umístění mikrofonu může dost ovlivnit, jak zaznamenáš zvuk. Dobrý tip je taky udělat si měření pomocí měřicího mikrofonu a softwaru jako REW nebo něco podobného. Uvidíš, jak reaguje prostor na různé frekvence. A nezapomeň na absorbci – jestli máš nějaký koberec nebo závěsy, to taky pomůže. Když se ti zvuk zdá vyrovnanější a jasnější, jsi na správné cestě.

115 slov
1.2 minut čtení
27. 12. 2023
Eduard Škoda
Eduard Škoda

Pokud máš pocit, že zvuk v tvém studiu je rozmazaný nebo se moc odráží od stěn, může to znamenat, že akustika není ideální. Zkus pár jednoduchých testů. Prvně si stáhni nějakou kvalitní nahrávku a porovnej ji s tím, co nahráváš ty. Když to zní jinak, je něco špatně. Můžeš taky zkusit udělat test s klaksonem nebo jiným zvukovým zdrojem a poslouchat, jak se zvuk odráží a jak dlouho trvá ozvěna. Zkontroluj umístění mikrofonu - ideálně by měl být dál od stěn, aby se minimalizovaly reflexe. A hlavně nezapomeň na basové panely nebo akustické pěny, které ti pomohou absorbovat přebytečný zvuk. Zkus taky různé pozice pro poslech – místo, odkud posloucháš, může ovlivnit, jak vnímáš kvalitu zvuku. Akustické měření pomocí aplikací na telefonu může taky pomoct. Pokud ti to pak zní líp, tak jsi na správné cestě.

136 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2023
Lenka Ondrová
Lenka Ondrová