Audacity.cz/Fórum/Příprava na měření akustiky před nahráváním

Příprava na měření akustiky před nahráváním

Zajímalo by mě, co všechno vlastně potřebuji, abych mohl správně změřit akustiku místnosti před tím, než začnu nahrávat. Mám pocit, že akustika je strašně důležitá a že špatné podmínky můžou zkazit i ten nejlepší záznam. Takže jaké nástroje jsou pro to nezbytné? Myslím na nějaké mikrofony, ale nevím, jestli stačí obyčejný nebo jestli bych měl investovat do něčeho kvalitnějšího. Jaký typ mikrofonu je ideální pro měření akustiky? A co dalšího kromě mikrofonu? Třeba nějaký software na analýzu zvuku, jako je Audacity? Mám ho na počítači a přemýšlím, jestli to bude stačit nebo jestli bych měl použít něco jiného. Jaké měřící techniky se většinou používají? A ještě mě zajímá, jestli je dobré mít nějaké referenční zvuky pro testování nebo stačí jenom měřit ambientní hluk. Taky jsem slyšel o různých akustických panelech a absorbérech, ale nevím, jestli je potřebuji už teď nebo až po tom měření. Jak se vlastně vyhodnocují výsledky měření akustiky? Mám strach, že když budu mít špatná data, tak to ovlivní celou moji práci. Navíc mám pocit, že tyto věci se dost liší podle typu nahrávání – dělám hlavně hudbu a občas podcasty. Jaké specifické věci bych měl mít na paměti při měření akustiky v těchto případech? Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci tohle celé zvládnout.

214 slov
2.1 minut čtení
15. 7. 2023
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková

Měření akustiky je fakt důležitý, hlavně když nahráváš. Začít bys měl s mikrofonem – ideálně něco, co dokáže zachytit široké frekvenční spektrum, jako kondenzátorový mikrofon. Obyčejný dynamický mikrofon nebude stačit. K tomu potřebuješ nějaký software pro analýzu – Audacity je fajn pro základní věci, ale pokud chceš něco podrobnějšího, zkus třeba REW (Room EQ Wizard), ten je dost populární a zdarma.

Pokud jde o měření, doporučuje se použít referenční zvuky – např. pink noise nebo bílý šum. Měření jen ambientního hluku ti moc neřekne. Měření bys měl udělat v různých místech místnosti, aby ses ujistil, že máš kompletní obrazakustiky.

Co se týče akustických panelů a absorbérů, doporučuji je už teď mít na paměti. Po měření zjistíš, kde jsou problémy a co je třeba zlepšit. Výsledky měření vyhodnotíš podle křivek, které ukazují, jak místnost reaguje na různé frekvence.

Když nahráváš hudbu nebo podcasty, zaměř se na střední a vysoké frekvence – to jsou oblasti, které většinou potřebují nejvíc pozornosti. Místo úprav můžeš investovat do akustických řešení až po měření a vyhodnocení výsledků.

168 slov
1.7 minut čtení
27. 8. 2024
Filip Jedlička
Filip Jedlička

Měření akustiky je fakt hodně důležitý, takže dobrý, že na to myslíš. Mikrofon na měření může být klidně levnější kondenzátorový, ideálně něco s plochou frekvenční odezvou. Když nemáš dost peněz, tak i obyčejný mic může udělat práci, ale čím lepší, tím lepší výsledek. Audacity je super pro základní úpravy a analýzu, ale na profesionálnější akustické měření doporučuji něco jako REW (Room EQ Wizard) – je to zdarma a má spoustu skvělých funkcí.

Co se týče technik, tak často se používají různé testovací tóny nebo pink noise pro analýzu místnosti. Mělo by to ukázat, jak se zvuk šíří a jaké má odrazy. Není potřeba mít referenční zvuky, ale když uděláš testy s nějakými standardními signály, budeš mít lepší přehled.

Akustické panely a absorbéry jsou důležité, ale nejdřív změř a zjisti, co vlastně potřebuješ. Na výsledky si dej pozor – sleduj frekvenční odezvu a odrazy. Když děláš muziku a podcasty, tak si myslím, že pro hudbu chceš vyváženější zvuk, zatímco pro podcasty bys měl eliminovat hlavně odrazy a hluk v pozadí.

Takže shrnuto – dobrý mikrofon, použij REW pro měření a pak uvidíš, co dál s místností dělat. Držím palce!

185 slov
1.9 minut čtení
27. 12. 2024
Robert Prchal
Robert Prchal