Audacity.cz/Fórum/Jak upravit hlas v Audacity?

Jak upravit hlas v Audacity?

Takže, potřeboval bych pomoct s úpravou hlasu v Audacity. Mám nějaké nahrávky, kde chci, aby můj hlas zněl lépe a víc profesionálně. Uvažoval jsem o různých efektech, ale nejsem si úplně jistý, co všechno se dá dělat. Kdo má zkušenosti s tímto programem a mohl by mi poradit, jaké konkrétní funkce použít? Myslím třeba na úpravy jako je zvýšení hlasitosti, odstranění šumů nebo třeba změna tónu. Jak se vlastně používají ty filtry? Mám se zaměřit na EQ nebo je lepší začít s efektem kompresoru? A co reverberace, je to pro mě vhodné? Zkoušel jsem už něco nastavit, ale výsledek nebyl takový, jaký bych si představoval. Rád bych slyšel tipy i od těch, co s tím dělají delší dobu. Jak dlouho vám trvalo, než jste se v tomhle programu dostali do nějakého pokročilejšího stupně? Kde začít? Co všechno byste doporučili jako první krok? Vím, že v komunitě jsou určitě skvělí lidé, co dokáží poradit. Děkuju moc za jakoukoli radu a tipy.

160 slov
1.6 minut čtení
2. 9. 2024
Denisa Havlíková
Denisa Havlíková

Hele, úprava hlasu v Audacity je fakt zábava! Začal bych určitě odstraněním šumu – najdeš to pod Efekty -> Odstranit šum. To ti hodně pomůže, když je nahrávka nějak zkreslená. Pak můžeš zkusit zvýšit hlasitost pomocí normalizace nebo kompresoru, co je taky super na vyrovnání dynamiky, aby tvůj hlas zněl víc profesionálně.

K EQ se dostaneš tak, že si můžeš hrát s frekvencemi, třeba zvýšit basy nebo výšky, aby to lépe sedělo. Reverberaci bych použil s mírou, moc toho může udělat zázraky, ale zas může tvůj hlas zamaskovat.

Nejdřív prostě zkus tyhle základní efekty a pak experimentuj, určitě to chce čas. Někomu trvá měsíce, někomu pár týdnů, hlavně se neboj zkoušet a hledat, co sedí tvému stylu. Hodně štěstí!

118 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2024
Radek Jonáš
Radek Jonáš

Takže, pokud chceš upravit hlas v Audacity, tak to není až tak složitý, jak to vypadá. Začni tím, že nahrávku pořádně vyčistíš. Použij funkci "Noise Reduction" na odstranění šumu – to hodně pomůže. Pak určitě zkus zvýšit hlasitost. Na to je fajn efekt "Amplify", ale pozor na clipping, takže si nastav hodnoty opatrně.

Když máš základ hotový, můžeš přejít k EQ – tady si můžeš pohrát s různýma frekvencema a doladit svůj tón. Obecně platí, že boostování středních frekvencí ti může přidat na jasnosti. Kompresor je taky super věc, pomůže ti udržet hlas na stejné úrovni, což vypadá víc profesionálně.

Reverb může být fajn, ale opatrně s tím, jinak to bude znít jako bys byl v jeskyni. Lepší je použít mírně – jen na dodání hloubky.

Pokud jde o pokročilejší techniky, tak to chce čas. Zkoušej různý efekty a nastavuj si je podle svého ucha. Čím víc toho zkusíš, tím líp to pak půjde. Hlavně se neboj experimentovat a učit se z chyb.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2025
Vlastimil Procházka
Vlastimil Procházka