Audacity.cz/Fórum/Můžu v Audacity použít efekty na hotovou nahrávku?

Můžu v Audacity použít efekty na hotovou nahrávku?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně Audacity. Pracoval jsem na nahrávce, která už je hotová, a teď bych chtěl přidat nějaké efekty, ale nejsem si úplně jistý, jestli to je možné. Slyšel jsem, že Audacity má spoustu skvělých efektů jako reverb, echo nebo equalizér a chtěl bych je vyzkoušet na své nahrávce. Takže se ptám – mohu tyto efekty aplikovat na již hotovou nahrávku? Nebo je potřeba udělat něco speciálního, než to udělám? Zajímalo by mě také, jestli se tím může zhoršit kvalita zvuku nebo jestli můžu provést nějaké úpravy bez toho, abych nahrávku zničil. Jaké máte zkušenosti s úpravami hotových nahrávek v Audacity? Pokud máte nějaké tipy nebo triky, budu rád za jakoukoli radu. Díky!

116 slov
1.2 minut čtení
12. 5. 2024
Luboš Vyskočil
Luboš Vyskočil

Jasně, můžeš na hotovou nahrávku v Audacity aplikovat efekty jako reverb, echo nebo equalizér. Stačí si vybrat tu stopu, co chceš upravit, a pak jít do menu Efekty. Tam je spousta možností, co můžeš vyzkoušet. Ale pozor, pokud to přeženeš s efekty, může se zvuk zhoršit, takže je dobrý si dělat kopie nebo používat Undo (Ctrl+Z), když něco nepůjde podle plánu. Doporučuju začít s jemnějšími úpravami a poslouchat to během práce. Jakmile se ti to nebude líbit, můžeš to vrátit zpět. Taky se neboj experimentovat, ale radši si udělej zálohu původní nahrávky, aby ses nemusel bát to zničit. Držím palce!

100 slov
1 minut čtení
1. 2. 2025
Jitka Kyselová
Jitka Kyselová

Jo, můžeš na hotovou nahrávku v Audacity aplikovat efekty. Je to dost jednoduchý. Prostě si otevři tu nahrávku, označ část, na kterou chceš efekt aplikovat, nebo klidně celou stopu. Pak v menu najdeš "Efekty" a tam si vybíráš, co chceš - třeba reverb nebo echo. Někdy je dobrý si nejdřív udělat kopii stopy, aby ses mohl vrátit zpět, když se ti něco nebude líbit. Co se týče kvality, tak pokud to s efekty nepřeženeš, mělo by to být v pohodě. Ale pozor na přílišné úpravy, může to znít blbě. Takže buď opatrnej a zkoušej to postupně. Dobrá zkušenost je taky použít "Zrušit", když se ti něco nelíbí. Neboj se experimentovat!

110 slov
1.1 minut čtení
28. 1. 2025
Kamila Odehnalová
Kamila Odehnalová