Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu z nahrávky v Audacity?

Jak se zbavit šumu z nahrávky v Audacity?

Dobrý den, potřeboval bych radu ohledně úpravy zvuku v programu Audacity. Mám nahrávku, která je bohužel hodně zašuměná a některé části jsou téměř neslyšitelné kvůli tomu, jak moc je tam ten šum. Zkoušel jsem to různě vyčišťovat, ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představoval. Možná jsem něco udělal špatně nebo jsem přehlédl nějakou důležitou funkci v Audacity. Mohli byste mi prosím poradit, jaké konkrétní kroky bych měl udělat pro odstranění šumu? Uvažoval jsem o použití nástroje pro odstranění šumu, ale nevím, jak s tím pracovat správně. Můžete mi vysvětlit, jak ten proces funguje a na co si mám dávat pozor? Mám také obavy, že když použiju nějaké efekty k odstranění šumu, tak se mi poškodí i kvalita samotného zvuku. Jak to funguje? A co když se mi to nepodaří? Existují nějaká další doporučení nebo tipy na to, jak odstranit šum a zároveň zachovat čistotu nahrávky? Budu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet.

157 slov
1.6 minut čtení
6. 5. 2024
Pavel Vorel
Pavel Vorel

Zbavit se šumu v Audacity není zas tak složitý proces, ale chce to trochu cviku. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum a nic jiného. Pak jdi na Efekty a vyber Odstranění šumu. Klikni na "Získat profil šumu" a ten šum si tím vlastně uložíš. Potom označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš vyčistit, znovu otevři tu funkci Odstranění šumu a nastav si, jak moc chceš šum odstranit. Pozor na to, aby ses to nesnažil vzít moc agresivně – jinak zničíš i zvuk. Můžeš zkusit i trochu snížit frekvence nebo použít kompresor, který ti může pomoct vyrovnat úroveň zvuku. A pokud se ti to nepovede napoprvé, nezoufej – je dobré experimentovat s různými nastaveními. Hlavně si udělej zálohu původní nahrávky, než začneš něco upravovat, abys měl vždycky k čemu se vrátit.

133 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Šárka Pavlíková
Šárka Pavlíková

Zbavit se šumu v Audacity není tak složitý proces, ale chce to trochu cviku. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum (nejlépe ticho bez mluvení) a označ ji. Pak jdi do menu Efekty a vyber Odstranit šum. V okně, co se objeví, klikni na tlačítko „Získat profil šumu“. Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.

Pak označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš upravit, znovu zvol Efekty a pak Odstranit šum. Teď už si nastav hladinu odstranění a vyzkoušej různé hodnoty. Můžeš to i slyšet v náhledu a pak to aplikovat. Je dobré být opatrný na to, aby nahrávka neztrácela kvalitu – moc silné odstranění může udělat zvuk umělý nebo zkreslený.

Pokud to hned nevyjde, nezoufej! Zkus to několikrát s jinými nastaveními nebo použij další efekty jako kompresor pro vyrovnání hlasitosti. Můžeš taky zkusit EQ (ekvalizér), abys vylepšil určité frekvence. A nezapomeň vždycky pracovat na kopii nahrávky, abys měl zálohu, kdyby něco nevyšlo. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
30. 1. 2025
Oldřich Fojtík
Oldřich Fojtík