Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když je řeč na nahrávce rušená šumem?

Co dělat, když je řeč na nahrávce rušená šumem?

Nahrál jsem svou prezentaci do Audacity a teď, když si to pouštím, tak jsem zjistil, že je tam hrozně moc šumu. Není to jen takový ten drobný šum, ale spíš něco jako ruch z okolí, který dost znehodnocuje zvukovou kvalitu. Zkoušel jsem různé úpravy, ale pořád to není ono. Mám pocit, že když mluvím, tak to působí hodně neprofesionálně. Možná dělám něco špatně při nahrávání nebo nevím, jak správně používat ty filtry v Audacity. Nevíte někdo, jak se dá ten šum odstranit? A co třeba s tím udělat před nahráváním, aby se tomu dalo předejít? Zajímalo by mě i nějaké tipy na to, jak vylepšit zvukovou kvalitu celkově. Dále bych se chtěl zeptat, jestli existují nějaké pluginy nebo efekty, které by mohly pomoct s odstraněním šumu? Když dělám ty úpravy, tak mi přijde, že to zní pořád stejně. Jaké nastavení byste doporučili pro co nejlepší výsledek? Jsem si vědom toho, že ideální je mít nahrávací prostředí bez ruchu, ale občas to prostě nejde. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně tohohle problému, budu moc vděčný za jakékoli tipy!

179 slov
1.8 minut čtení
16. 12. 2024
Petra Prchalová
Petra Prchalová

Když máš šum na nahrávce, tak první věc, co můžeš zkusit, je použít funkci noise reduction v Audacity. Označ si část nahrávky, kde není žádný hlas, jen šum, a pak vyber "Get Noise Profile". Potom to aplikuješ na celou stopu přes "Noise Reduction". Ale pozor, ať to nepřeháníš, jinak to může znít divně.

Taky se můžeš podívat na EQ, tam můžeš zkusit ubrat některé frekvence, kde je ten šum nejvíc slyšet. Třeba low cut filtr pomůže odstranit nízkofrekvenční hluky.

Co se týče nahrávání, snaž se nahrávat v tichém prostředí, zavři okna, případně zkus přidat nějaké měkké materiály kolem sebe, aby se zvuk lépe pohltil.

Existují i pluginy jako Reaper's ReaFIR nebo iZotope RX, pokud chceš něco profesionálnějšího. Ale často stačí ty základní nástroje v Audacity, když víš jak na to. Takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne.

137 slov
1.4 minut čtení
14. 9. 2024
Kamila Bílková
Kamila Bílková

Takže, šum je fakt potvora. Zkus pár věcí. Před nahráváním si vyber klidný prostor, ideálně s nějakýma měkkýma věcma kolem (závěsy, koberce), co pohltí zvuk. Mikrofon dej co nejblíž k ústům, to by mělo pomoct. Když už máš nahrávku, v Audacity najdi funkci "Noise Reduction". Nejprve si vyber část, kde je jen šum, a dej ji jako vzorek. Pak aplikuj na celou nahrávku. Pozor ale, aby ses nezbavil i tvého hlasu, když to přeženeš. Je dobrý mít nastavený poměr redukce tak mezi 12-16 dB, ale zkoušej to podle toho, jak to zní.

Když to nepomůže, můžeš zkusit i EQ – sniž trochu basy a zvýšit středy, aby tvůj hlas víc vynikl. A pokud jde o pluginy, zkus třeba ReaFIR nebo VST pluginy jako iZotope RX – ty jsou dobrý na šum. Ale zase, pozor na to, aby to neudělalo "umělý" zvuk.

Celkově jdi na kvalitu mikrofonu a nahrávání – levnější USB mic může dělat divy! Taky se snaž nahrávat v čase, kdy je minimum ruchu venku. Držím palce!

167 slov
1.7 minut čtení
13. 9. 2024
Stanislav Fiala
Stanislav Fiala