Audacity.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob odstranění šumu v Audacity?

Jaký je nejlepší způsob odstranění šumu v Audacity?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně práce s Audacity. Nedávno jsem nahrával podcast a bohužel se mi tam dostal dost nepříjemný šum na pozadí, který teď nemůžu vyhnat. Zkoušel jsem různé úpravy, ale nic moc mi nepomohlo. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké funkce na odstranění šumu, ale nejsem si jistý, jak přesně to udělat. Mohli byste mi prosím poradit, jaký je nejlepší způsob, jak se zbavit šumu? Existují nějaké konkrétní kroky, které bych měl dodržet? Například jestli mám předem něco nastavit nebo co konkrétně v tom programu hledat? Zajímá mě také, jestli je lepší použít nějaký plugin nebo něco podobného, nebo zda stačí standardní funkce přímo v Audacity. Mám pocit, že jsem zkoušel už skoro všechno a pořád to zní hrozně. Také by mě zajímalo, jestli se dá šum odstranit i z jiných typů nahrávek, nejen z podcastu. Děkuju moc za jakoukoli radu či tip!

145 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2023
Irena Vacková
Irena Vacková

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, tady je pár kroků, co bys měl zkusit. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum a nic jiného – to budeš potřebovat jako vzorek pro odstranění. Pak jdi na menu Efekty a vyber „Odstranit šum“. Tam klikni na „Získat profil šumu“, což Audacity pomůže pochopit, co má odstranit.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři „Odstranit šum“. Tentokrát nastav parametry podle potřeby – zkus hrát s posuvníky pro snížení šumu a citlivost, aby to neodstranilo i tvůj hlas. Na závěr to aplikuj a poslechni si to. Pokud to ještě není ideální, můžeš to zopakovat nebo zkusit jiný efekt jako „Komprese“ pro vylepšení zvuku.

Jo a k těm pluginům – Audacity má fajn standardní funkce, ale občas se hodí nějaké externí pluginy pro specifické úpravy. Záleží na tom, co konkrétně chceš dosáhnout. A jo, šum lze odstranit i z jiných typů nahrávek – stejný princip platí pro hudbu nebo cokoliv jiného. Takže hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
20. 11. 2024
Stanislav Zeman
Stanislav Zeman

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum (třeba ticho před začátkem mluvení). Pak jdi na Efekty -> Odstranit šum a klikni na „Získat profil šumu“. Tím Audacity vybere vzorek šumu. Potom označ celou nahrávku, znovu otevři ten samý efekt a nastav hodnoty podle potřeby. Zkus třeba snížit úroveň šumu, aby to nezničilo kvalitu mluveného slova. Můžeš si pohrát i s frekvenčními parametry. Kdybys chtěl ještě lepší výsledky, můžeš vyzkoušet pluginy jako ReaFIR nebo něco podobného, co se dá doinstalovat. A jo, šum můžeš odstranit i z jiných nahrávek, funguje to stejně. Zkoušel jsem to na různých věcech a celkově to docela funguje, ale chce to trpělivost.

116 slov
1.2 minut čtení
20. 10. 2024
Lenka Charvátová
Lenka Charvátová