Audacity.cz/Fórum/Co funguje nejlíp na odstranění šumu v nahrávce?

Co funguje nejlíp na odstranění šumu v nahrávce?

Nedávno jsem se pustil do nahrávání vlastních skladeb a narazil jsem na problém, který mě dost frustruje. Mám pár záznamů, které jsou jinak skvělé, ale bohužel trpí šumem na pozadí, což úplně kazí celkový dojem. Nejde o nic extrémního, spíš takový ten nepříjemný brum nebo šum, co se dostává do nahrávky. Zkoušel jsem různé veci jako úpravy hlasitosti a dokonce jsem se pokusil použít nějaké efekty na vyčištění zvuku, ale pořád to není ono. Takže mě zajímá, co vlastně funguje nejlíp na odstranění toho šumu? Můžete doporučit nějaké konkrétní techniky nebo pluginy přímo pro Audacity? Ať už se jedná o nastavení ekvalizérů, použití kompresorů nebo třeba i něco jiného? Rád bych věděl, jak to dělají ostatní, co mají s nahráváním zkušenosti. Vím, že každá situace je jiná, ale bylo by super mít nějaké tipy a triky, které by mi mohly pomoci zlepšit kvalitu zvuku. Děkuju za jakékoliv rady!

148 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2023
Helena Kovaříková
Helena Kovaříková

Odstranění šumu může bejt fakt oříšek, ale pár tipů tu mám. Zkus v Audacity použít nástroj "Noise Reduction". Nejprve si vyber kousek nahrávky, kde je jen ten šum, pak jdi na Efekty > Noise Reduction a dej "Get Noise Profile". Potom označ všechnu nahrávku a znovu otevři Noise Reduction a nastav úroveň redukce. Můžeš si pohrát s těmi hodnotami, aby to neznělo moc uměle.

Další věc, co můžeš zkusit, je ekvalizér. Sniž ty frekvence, kde slyšíš ten brum (obvykle kolem 60 Hz nebo 120 Hz). Kompresor může taky pomoct, ale moc opatrně, aby to neudělalo zvuk ještě horším.

Myslím, že i dobrá technika nahrávání hraje roli - snaž se mít mikrofon co nejdál od zdrojů šumu. Záznam v klidném prostředí a používání pop filtru nebo akustických panelů může udělat divy.

Zkoušej kombinovat tyhle techniky a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

138 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Soňa Košťálová
Soňa Košťálová

Zkus použít funkci "Zredukovat šum" v Audacity. Je to jednoduchý nástroj, který ti může hodně pomoct. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, a použij ji jako vzorek pro odstranění. Pak to aplikuješ na celou stopu. Můžeš to doladit s ekvalizérem, abys vytáhl frekvence, které chceš zachovat a zbytek potlačil. Někdy pomůže taky kompresor, aby se stabilizovaly úrovně zvuku a šum nebyl tak slyšet. Všechno to chce trošku experimentování, ale s těmahle tipama bys mohl dosáhnout lepší kvality zvuku.

82 slov
0.8 minut čtení
27. 12. 2024
Petra Prchalová
Petra Prchalová