Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon použít pro streamování, aby to znělo dobře?

Jaký mikrofon použít pro streamování, aby to znělo dobře?

Když se chystám začít se streamováním, tak mám spoustu otázek, ale jedna z nejdůležitějších je, jaký mikrofon vlastně vybrat. Chci, aby můj hlas zněl co nejlépe, protože vím, že kvalita zvuku může udělat obrovský rozdíl v tom, jak mě diváci vnímají. Nějaké základní informace o mikrofonech už mám, ale když přijde na výběr ideálního modelu pro streamování, jsem trochu zmatený. Je lepší jít do nějakého kondenzátorového mikrofonu nebo se spíš podívat na dynamické varianty? Jak moc důležité je mít třeba pop filtr nebo další příslušenství? Zajímalo by mě i to, jestli je lepší investovat víc peněz do kvalitního mikrofonu hned na začátku, nebo stačí levnější model a později ho případně vyměnit. A co třeba USB mikrofony versus XLR? Jak velký rozdíl to udělá ve zvuku? Dále bych rád věděl, jestli jsou nějaké konkrétní značky nebo modely, které byste doporučili pro začátečníky. Mám strach, že bych mohl vybrat něco špatného a pak to za hodně peněz nechat ležet doma bez využití. Taky by mě zajímalo, jaké nastavení v softwaru jako Audacity by bylo nejlepší pro streamování s daným mikrofonem. Takže obecně – co doporučujete pro streamování, abych měl dobrý zvuk a nevyhodil zbytečně peníze?

193 slov
1.9 minut čtení
15. 6. 2024
Antonín Tvrdík
Antonín Tvrdík

Pro streamování bych šel spíš do kondenzátorového mikrofonu, protože většinou zachytí víc detailů a zní lépe. Dynamické mikrofony jsou super na živé akce, ale pro domácí streamy ti kondenzátor víc sedne. Pop filtr je rozhodně dobrá investice, eliminuje praskání při vyslovování písmen jako P a B, takže to zní líp.

Pokud jde o USB versus XLR, tak USB je jednodušší a pro začátečníky ideální, zapojíš a jedeš. XLR dává víc možností v budoucnu (lepší mixážní pulty atd.), ale potřebuješ k tomu i audio interface, což je další investice.

Co se značek týče, tak za málo peněz můžeš vzít třeba Audio-Technica AT2020 USB nebo Blue Yeti, oba jsou solidní pro začátek. Pokročilejší modely jako Shure SM7B jsou skvělé, ale to už je jiná liga cenově.

Na softwaru jako Audacity si můžeš nastavit gain, aby ti to nezkreslovalo. Když to nastavíš správně a pak přidáš nějaké efekty (kompresi, EQ), můžeš dosáhnout hodně slušného zvuku.

Základ je mít něco decentního od začátku. Když uvidíš, že tě streaming baví a budeš chtít víc investovat, pak se můžeš posunout dál. Ale netrap se tím moc hned na začátku.

179 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2024
David Zeman
David Zeman

Když vybíráš mikrofon na streamování, tak bych šel spíš do kondenzátorového, protože ten má lepší zachycení detailů a zvuk je celkově čistější. Dynamické mikrofony jsou fajn, ale víc se hodí do hlučnějších prostředí. Pokud chceš mít co nejlepší zvuk, určitě doporučuju pop filtr – ten ti pomůže omezit praskání a nepříjemné zvuky. Co se týče USB versus XLR, pokud jsi začátečník, tak USB je super, protože to máš hned hotový a nepotřebuješ mixážní pult nebo audio interface. Ale XLR ti dá větší flexibilitu a kvalitnější zvuk, když se dostaneš dál. Co se značek týče, tak třeba Audio-Technica AT2020 nebo Blue Yeti jsou dobrý volby pro začátek. Ohledně investice, pokud plánuješ streamovat dlouho, vyplatí se vzít něco lepšího hned, než pak měnit. V Audacity si nastavíš gain tak, aby si byl slyšet jasně a nezapomínej na úpravy po nahrání jako kompresi a EQ. Jo a zkus si udělat pár testovacích nahrávek, abys zjistil, jak to bude znít. Hlavně nezapomeň na sluchátka, abys slyšel co děláš.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2024
Ludmila Bílková
Ludmila Bílková