Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit Audacity pro nejlepší kvalitu zvuku při živém vysílání?

Jak nastavit Audacity pro nejlepší kvalitu zvuku při živém vysílání?

Zdravím komunitu, chci se zeptat, jak správně nastavit Audacity, aby při živém vysílání znělo co nejlépe. Mám pocit, že jsem zkusil snad všechno možné, ale zvuk pořád není takový, jaký bych chtěl. Používám externí mikrofon a snažím se, aby byla kvalita zvuku co nejlepší, ale občas se mi stane, že se ozývá šum nebo zvuk je slabý. Jaké jsou nejlepší nastavení pro vzorkování, bitrate a další parametry? A co třeba latence? To hraje nějakou roli v kvalitě zvuku při živém vysílání? A jaké efekty byste doporučili pro zlepšení zvuku, aby to znělo profesionálněji? Rád bych slyšel tipy na pluginy nebo další nástroje, které by mohly pomoci. Vím, že Audacity není přímo určené pro živé vysílání, ale přesto doufám, že s vašimi radami dokážu vyždímat maximum z toho, co mám. Děkuji za každou pomoc!

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2024
Alois Pernica
Alois Pernica

Pokud chceš dostat z Audacity co nejlepší zvuk při živém vysílání, tak tady je pár tipů. Nejdřív si nastav vzorkovací frekvenci na 44100 Hz nebo 48000 Hz, to je pro většinu aplikací ideální a měl bys mít kvalitní zvuk. Bitrate dej na 16 bitů, to je standard, s kterým většina mikrofonů pracuje. Co se týče latence, tak to může být problém, pokud máš nízkou latenci, tak můžeš mít zpoždění ve zvuku. Zkus nastavit buffer size na vyšší hodnotu, aby ses vyhnul praskání nebo šumu.

Na efekty bych doporučil trochu komprese a EQ. Kompresor ti pomůže vyrovnat hlasitost a EQ můžeš použít k úpravě tonality, třeba zvýšit výšky nebo snížit basy, aby to znělo lépe. Pro šumový filtr bys mohl vyzkoušet i nějaké pluginy jako ReaPlugs nebo VST efekty, ty hodně pomůžou.

Je dobrý mít i dobrý mikrofon a umístění – pokud to jde, snaž se udržet mikrofon blízko k ústům a vyhni se otevřeným prostorům. Kdyby ti to pořád nešlo, tak se můžeš podívat na přímo audio rozhraní, to by mohlo pomoct. Hodně štěstí!

172 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
František Brož
František Brož

Pokud chceš dostat z Audacity to nejlepší pro živé vysílání, tak tady je pár tipů. Nejprve si nastav vzorkovací frekvenci na 44,1 kHz nebo 48 kHz, to by mělo být v pohodě. Co se týče bitové hloubky, 24 bit je ideální, ale 16 bit taky udělá slušnou práci. Zkontroluj, jestli máš správně nastavený mikrofon v preferencích a zkus snížit citlivost, aby se eliminoval šum.

Latence je důležitá, takže ji nastav co nejníž, jinak budeš mít zpoždění mezi tím, co říkáš a tím, co se vysílá. Zkus experimentovat s nastavením bufferu v Audacity; nižší hodnoty mohou snížit latenci, ale pokud máš slabší stroj, tak pozor na dropy.

Co se efektů týče, zkús přidat trošku komprese a EQ, abys zvýraznil hlas. De-esser taky může pomoct se sykavkami. Někdy pomůže i lehký reverb, ale opatrně s ním. Co se pluginů týče, zkus třeba ReaPlugs od Cockos nebo i free VST pluginy jako TDR Nova pro EQ a kompresi.

A hlavně kontroluj zvuk před vysíláním a upravuj v reálném čase - to ti může hodně pomoct. Hodně štěstí!

173 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Blanka Matoušková
Blanka Matoušková