Jak přidat prostor a hloubku do mixu pomocí efektů?
Při práci na svých nahrávkách a mixech se často potýkám s tím, jak docílit toho, aby zněly bohatě a plně. Mám na mysli přidání prostoru a hloubky, což je něco, co by mohlo opravdu pozvednout kvalitu mé hudby. Vím, že existuje spousta efektů, které by mohly pomoci, ale nejsem si jistý, kde začít. Jaké konkrétní efekty byste doporučili pro dosažení prostoru v mixu? Uvažoval jsem o reverb a delay, ale nevím, jak je správně nastavit. Jak silně bych je měl používat a jaké jsou nejlepší techniky pro jejich aplikaci? Zároveň mi přijde důležité mít na paměti i to, jak tyto efekty ovlivňují ostatní nástroje v mixu. Existují nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci, aby jednotlivé stopy nezapadly do sebe? Také bych rád věděl o dalších metodách, jak přidat hloubku – třeba pomocí panoramování nebo EQ. Kdy je dobré použít široké stereo efekty a kdy raději nechat některé nástroje blíže uprostřed? Myslím, že bych potřeboval trochu více osvěty ohledně toho, jak správně pracovat s těmito efekty v Audacity nebo jiných programech. Jak jste to dělali vy? Jaký máte zkušenosti s přidáním prostoru a hloubky ve svých projektech? Budu rád za jakékoliv tipy nebo rady.