Audacity.cz/Fórum/Jak mám nastavit EQ, abych se nespadal do mudlovského zvuku?

Jak mám nastavit EQ, abych se nespadal do mudlovského zvuku?

Když se snažím o to, aby můj zvuk zněl co nejlépe, vždycky narazím na tu samou otázku. Jak nastavit EQ, aby můj výstup nezapadal do toho bezduchého, mudlovského zvuku? Je jasné, že chci, aby moje nahrávky měly nějakou hloubku a charakter, ale někdy se mi zdá, že i když si říkám, že přidám víc basů nebo zvýším výšky, tak to nakonec zní jako kdybych chtěl zachytit zvuk z plechovky nebo tak něco. Jaké frekvence bych měl vlastně zvýraznit? A je lepší odstranit nějaké problematické frekvence, nebo raději přidávat? Pomoc s tímto nastavením EQ je pro mě fakt důležitá. Zkoušel jsem různé tutoriály a rady, ale pořád mám pocit, že chybí ten správný kouzelný dotek. Co byste mi doporučili? Jaké konkrétní hodnoty třeba vy používáte při úpravách a co je podle vás klíčové pro to, aby zvuk nebyl takový mdlý? Četl jsem něco o tom, že by se měly dodržovat určité standardy pro vokály versus instrumenty. Je to pravda? Jaké jsou vaše zkušenosti s EQ v Audacity a jak se vyvarovat těm mudlovským chybám, které dělám? Díky za jakoukoli pomoc!

179 slov
1.8 minut čtení
13. 6. 2024
Milada Nováková

Nastavení EQ může být fakt oříšek, ale pár tipů ti může pomoct. Zkus se zaměřit na ty střední frekvence, třeba 300-600 Hz, protože tam často sedí ten „mudlovský“ zvuk. Můžeš zkusit trochu utáhnout basy pod 80 Hz, aby to nebylo moc rozmazané, a naopak přidat ve vyšších výškách, třeba kolem 8-12 kHz pro nějakou čistotu a vzdušnost.

Co se týče odstranění frekvencí, tak jo, je lepší najít ty problematické a stáhnout je než jen přidávat. Zkus si hrát s pásmovým EQ, vyzkoušej notch filtry a sleduj, co to dělá se zvukem. Vokály potřebujou trošku jasnosti, tak třeba 3 kHz bys mohl zvýraznit.

Každopádně experimentuj a neboj se toho! Každý má jiný sluch, tak co funguje jednomu nemusí platit pro druhého. Klíčový je poslouchat a testovat v kontextu celé nahrávky. Takže si fakt dej pozor na to, jak to zní ve smyčce s ostatními nástroji. S Audacity je to taky dost dobré na úpravy, hlavně když se naučíš dobře manipulovat s těma frekvencema. Hodně štěstí!

164 slov
1.6 minut čtení
3. 10. 2024
Ivana Poláková

Zní to, jako bys chtěl zachytit ten správný vibe. Tady je pár tipů, co zkusit. Pokud chceš přidat hloubku, tak se zaměř na basy kolem 60-80 Hz, ale dej pozor, aby to nebylo moc, jinak to udělá nepořádek. Naopak, střední frekvence mezi 250 a 500 Hz může znít trochu mdlé, tak zkus je mírně stáhnout. A výšky? Ty okolo 10 kHz můžeš trochu zvýšit, dodá to jasnost. Ale zase, opatrně s tím, ať to nezní jako plechovka.

Hodně lidí dělá chybu, že jen přidává místo odstraňování problematických frekvencí. Takže jo, radši najdi ty "mudlovské" frekvence a zkus je snížit. A ohledně vokálů versus instrumenty – jasně, vokály by měly mít kolem 1-3 kHz důraz, aby vynikly, zatímco nástroje by měly mít svůj prostor.

V Audacity si hraj s EQ grafem a poslouchej, co to dělá se zvukem. Dobrý tip je vždycky poslouchat výsledný mix na různých reproduktorech nebo sluchátkách – co zní dobře na jedněch, nemusí na dalších. Takže experimentuj a uvidíš! Hlavně si užívej ten proces.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 12. 2024
Richard Dušek
Audacity.cz/Články/Mixáž a Mastering
Jak efektivně vyvážit frekvence při mixování hlasu a hudebních nástrojů?Naučte se techniky EQ a vyvážení, které zajistí dokonalou zvukovou harmonii mezi vokály a instrumenty.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2023
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky