Audacity.cz/Fórum/Proč mi hlas v mixu zní utopeně, co mám udělat?

Proč mi hlas v mixu zní utopeně, co mám udělat?

Už nějakou dobu se zabývám nahráváním a mícháním zvuku, ale pořád mě trápí jedna věc. Když míchám své vokály s ostatními nástroji, mám pocit, že můj hlas je takový utopený a nezní tak jasně a čistě, jak bych si představoval. Zkoušel jsem různá nastavení v Audacity a i jiné programy, ale stále mám ten dojem, že se ztrácí v mixu. Možná to souvisí s EQ nebo s tím, jaké efekty používám? Zatímco basy a bicí zní silně a plně, vokál se mi zdá slabý a nezřetelný. Chtěl bych se zeptat, jestli se s tím setkali i ostatní a co byste doporučili udělat pro to, aby můj hlas v mixu lépe vyčníval? Mám přidat nějaký reverb nebo delay? Jak s tím pracovat? A je důležité mít správnou úroveň hlasitosti při nahrávání? Jestli někdo máte nějaké tipy nebo triky na to, jak dosáhnout toho, aby zvuk vokálu byl jasnější a neztrácel se mezi ostatními instrumenty, byl bych moc vděčný za jakoukoli radu. Děkuju!

161 slov
1.6 minut čtení
21. 8. 2023
Simona Horálková

S tímhle se potýká hodně lidí, obzvlášť když se míchají vokály. Zkus zkontrolovat EQ – často budeš chtít zvýraznit frekvence kolem 2-4 kHz, tam je většinou jasnost vokálu. Můžeš taky zkusit snížit basy a dolní střední frekvence na vokálu, aby se víc prosadil. Co se týče efektů, reverb a delay můžou pomoct, ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak hlas utopíš ještě víc. Ujisti se, že máš správnou úroveň hlasitosti při nahrávání – ideálně bys měl mít peak někde kolem -6 dB. Pokud vokál pořád nezní dobře, zkus nahrávat znovu s jiným nastavením mikrofonu nebo na jiném místě. Dobrý mix je o rovnováze, tak experimentuj a uvidíš, co ti vyhovuje.

110 slov
1.1 minut čtení
27. 12. 2024
Dominik Rybář

Zní to, jakoby se ti vokály ztrácely v mixu, což je dost běžný problém. Zkus se zaměřit na EQ, možná je potřeba vyladit frekvence kolem 3-5 kHz, kde se vokály většinou dají slyšet jasněji. Zkus ořezat nižší frekvence, aby se ti jiný nástroje moc nepřekrývaly. Taky se podívej na kompresi – když na vokály aplikuješ kompresor, můžeš je srovnat a udělat je víc konzistentní. Ohledně efektů, reverb by měl být opatrný; moc reverbu může vokál utopit víc než pomoci. Delay může být fajn, ale spíš v pozadí. A jo, určitě si dej pozor na úroveň hlasitosti při nahrávání. Měl bys mít vokály dost silné bez přebuzení. Tak zkus tyhle tipy a uvidíš, jestli to pomůže!

115 slov
1.2 minut čtení
11. 12. 2024
Šárka Lišková
Audacity.cz/Články/Mixáž a Mastering
Jak efektivně vyvážit frekvence při mixování hlasu a hudebních nástrojů?Naučte se techniky EQ a vyvážení, které zajistí dokonalou zvukovou harmonii mezi vokály a instrumenty.
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2023
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky