Audacity.cz/Fórum/Proč mi hlas v mixu zní utopeně, co mám udělat?

Proč mi hlas v mixu zní utopeně, co mám udělat?

Už nějakou dobu se zabývám nahráváním a mícháním zvuku, ale pořád mě trápí jedna věc. Když míchám své vokály s ostatními nástroji, mám pocit, že můj hlas je takový utopený a nezní tak jasně a čistě, jak bych si představoval. Zkoušel jsem různá nastavení v Audacity a i jiné programy, ale stále mám ten dojem, že se ztrácí v mixu. Možná to souvisí s EQ nebo s tím, jaké efekty používám? Zatímco basy a bicí zní silně a plně, vokál se mi zdá slabý a nezřetelný. Chtěl bych se zeptat, jestli se s tím setkali i ostatní a co byste doporučili udělat pro to, aby můj hlas v mixu lépe vyčníval? Mám přidat nějaký reverb nebo delay? Jak s tím pracovat? A je důležité mít správnou úroveň hlasitosti při nahrávání? Jestli někdo máte nějaké tipy nebo triky na to, jak dosáhnout toho, aby zvuk vokálu byl jasnější a neztrácel se mezi ostatními instrumenty, byl bych moc vděčný za jakoukoli radu. Děkuju!

161 slov
1.6 minut čtení
21. 6. 2023
Jiří Fiala
Jiří Fiala

Zní to, jakoby se ti vokály ztrácely v mixu, což je dost běžný problém. Zkus se zaměřit na EQ, možná je potřeba vyladit frekvence kolem 3-5 kHz, kde se vokály většinou dají slyšet jasněji. Zkus ořezat nižší frekvence, aby se ti jiný nástroje moc nepřekrývaly. Taky se podívej na kompresi – když na vokály aplikuješ kompresor, můžeš je srovnat a udělat je víc konzistentní. Ohledně efektů, reverb by měl být opatrný; moc reverbu může vokál utopit víc než pomoci. Delay může být fajn, ale spíš v pozadí. A jo, určitě si dej pozor na úroveň hlasitosti při nahrávání. Měl bys mít vokály dost silné bez přebuzení. Tak zkus tyhle tipy a uvidíš, jestli to pomůže!

115 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2024
Šárka Lišková
Šárka Lišková

S tímhle se potýká hodně lidí, obzvlášť když se míchají vokály. Zkus zkontrolovat EQ – často budeš chtít zvýraznit frekvence kolem 2-4 kHz, tam je většinou jasnost vokálu. Můžeš taky zkusit snížit basy a dolní střední frekvence na vokálu, aby se víc prosadil. Co se týče efektů, reverb a delay můžou pomoct, ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak hlas utopíš ještě víc. Ujisti se, že máš správnou úroveň hlasitosti při nahrávání – ideálně bys měl mít peak někde kolem -6 dB. Pokud vokál pořád nezní dobře, zkus nahrávat znovu s jiným nastavením mikrofonu nebo na jiném místě. Dobrý mix je o rovnováze, tak experimentuj a uvidíš, co ti vyhovuje.

110 slov
1.1 minut čtení
9. 2. 2024
Dominik Rybář
Dominik Rybář