Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit mikrofon, aby byl zvuk co nejlepší?

Jak nastavit mikrofon, aby byl zvuk co nejlepší?

Zdravím všechny uživatele, potřeboval bych poradit ohledně nastavení mikrofonu. Mám doma nějaký ten mikrofon, co jsem si pořídil na natáčení podcastů a občasné hraní her, ale zvuk, který z něj vychází, není tak kvalitní, jak bych si představoval. Zkoušel jsem si s tím pohrát v různých programech a mám Audacity, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho nejlepšího zvuku. Někdy mi přijde, že je to příliš slabé nebo naopak až moc hlasité a občas se mi stává, že se do záznamu dostávají i různé šumy nebo nežádoucí zvuky z okolí. Takže tady přicházím s otázkou – jaké jsou ty nejlepší tipy na to, jak nastavit mikrofon? Měl by se třeba nacházet dál od zdroje zvuku nebo blíž? Co třeba takové věci jako gain nebo citlivost? Jak mám správně nastavit úroveň nahrávání v Audacity? Mám se pokusit o nějakou akustickou úpravu místnosti nebo použít nějaké speciální filtry? Co doporučujete, aby zvuk byl co nejlepší? A také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy a triky na to, jak eliminovat šum během nahrávání. Díky moc za každou radu!

176 slov
1.8 minut čtení
30. 7. 2024
Anna Kovářová

Nastavit mikrofon na co nejlepší zvuk může být fakt oříšek. Zkus začít tím, že si ho dáš kousek od úst, ale ne úplně blízko, aby se ti nezvukovaly s plosive. Jakmile máš pozici, zkontroluj gain – měl by být na takové úrovni, aby to nebylo příliš slabé, ale ani moc hlasité. V Audacity si dej pozor na úroveň nahrávání, ideálně bys měl být v zelené zóně, ale ne překračovat červenou.

Co se šumu týče, můžeš zkusit akustické panely nebo aspoň nějaké měkké věci kolem (deky, polštáře), aby to pohltilo zvuky z okolí. Taky je dobrý použít pop filtr, ten ti pomůže s nežádoucími zvuky jako jsou syčící S a P. Můžeš zkusit i nějaký šumový filtr v Audacity po nahrání – tam se dá udělat dost práce.

A nezapomeň si zkontrolovat nastavení zvukovky ve Windows nebo v ovládacím panelu. Když to všechno uděláš, měl bys vidět zlepšení.

146 slov
1.5 minut čtení
14. 8. 2023
Ladislav Kadlec

Nejdřív bych zkusil mikrofon umístit tak, aby byl k tobě co nejblíž, ale ne úplně, aby se ti nevytvářel "plosive" efekt. Zkus vzdálenost kolem 15-20 cm. Měj na paměti, že gain a citlivost jsou důležité – pokud je gain moc vysoko, budeš mít šum, pokud moc nízko, tak slabý zvuk. V Audacity si nastav úroveň nahrávání tak, aby peak (vrchol) nedosahoval na červenou zónu – ideálně kolem -6 dB.

Co se týče akustiky, zkuste nějaké polštáře nebo deky v místnosti, aby se zvuk neodrážel a nevytvářel nežádoucí echo. Když už natáčíš, snaž se vyhnout hlučným místnostem a zapni si nějaké filtry na redukci šumu, pokud tvůj mikrofon nebo software to podporuje. Můžeš taky zkusit po nahrání v Audacity použít funkci Noise Reduction pro odstranění zbytkového šumu. Držím palce!

128 slov
1.3 minut čtení
21. 4. 2024
Petra Daňková
Audacity.cz/Články/Záznam slova
Jak optimalizovat nastavení mikrofonu pro maximální kvalitu zvuku?Praktický návod na nastavení mikrofonu pro dosažení co nejlepšího zvuku v různých nahrávacích podmínkách, vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročil...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2022
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky