Audacity.cz/Fórum/Co všechno můžu udělat pro lepší zvuk z mikrofonu?

Co všechno můžu udělat pro lepší zvuk z mikrofonu?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zlepšení zvuku z mikrofonu. U posledních nahrávek jsem si všiml, že kvalita zvuku není úplně ideální a chtěl bych se zeptat, co všechno můžu podniknout, abych to vylepšil. Myslím tím nejen technické nastavení, ale i nějaké praktické tipy, které by mohly pomoct. Zajímá mě, jestli je třeba investovat do nového mikrofonu, nebo jestli by stačilo změnit nějaké parametry v softwarech jako Audacity. Možná jsou nějaké specifické techniky nahrávání, které by mohly přinést lepší výsledky? Co třeba umístění mikrofonu, má na to vliv? A co se týče akustiky místnosti – jak moc to ovlivňuje kvalitu zvuku? Mám doma docela prázdný prostor a občas mám pocit, že zvuk je příliš echo a ne moc čistý. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké procesy úpravy po nahrání, které by mohly pomoci vyčistit zvuk nebo potlačit šum. Vím, že Audacity má hodně funkcí, ale nejsem si jistý, které z nich jsou nejlepší pro tohle konkrétní použití. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy! Děkuju!

166 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2023
Radek Kopecký

Jasně, co se týče zlepšení zvuku z mikrofonu, je tu pár věcí, co můžeš zkusit. První věc, co mě napadá, je umístění mikrofonu. Ideálně by měl být blíž k tvému hlasu, ale ne moc blízko – tak 15-30 cm je fajn. A pokud můžeš, dej ho do výšky úst, aby ses vyhnul nežádoucím zvukům jako je šum ze stolu nebo rušné pozadí.

K místnosti fakt pozor – prázdné prostory dělají echo a to není dobrý. Zkus nějaké akustické panely nebo aspoň polštáře a deky kolem mikrofonu. Co se týče zařízení, pokud máš levný mikrofon, možná investice do lepšího by stála za to. Ale jestli to chceš zkusit nejdřív bez investic, tak uprav nastavení v Audacity – hraj si s EQ a potlačením šumu. Funkce jako Noise Reduction a Compressor můžou dost pomoct.

Po nahrání můžeš zkusit i normalizaci zvuku, aby to mělo jednotnou hlasitost. Takže shrnuto: umístění mikrofonu, akustika místnosti a pak úpravy v softwaru ti můžou hodně pomoct. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
17. 7. 2024
Blanka Žáková

Zkus se zaměřit na pár základních věcí. První je umístění mikrofonu, což fakt dělá hodně. Zkus ho dát blíž k sobě, ideálně tak 15-20 cm od úst. To ti pomůže snížit šum na pozadí a zvuk bude jasnější. Pokud je v místnosti echo, zvaž nějaké akustické úpravy – třeba polštáře nebo závěsy, co to trošku pohltí. Místnost s holými zdmi dává hodně odrazů, takže to může být problém.

Co se týká softwaru jako Audacity, určitě vyzkoušej funkci na odstranění šumu. Je to jednoduchý proces – nahraješ kus ticha (kde nic nemluvíš) a pak to použiješ k odstranění šumu z celého nahrávky. Můžeš také zkusit kompresor pro vyrovnání hlasitosti a trošku ekvalizér pro vylepšení tónu.

Pokud to nepomůže a máš pocit, že kvalita je pořád špatná, možná by stál za úvahu nový mikrofon. Levnější kondenzátorové mikrofony mohou udělat skvělou práci, aniž bys musel utratit majlant. Drž se toho a uvidíš, co to udělá.

151 slov
1.5 minut čtení
15. 1. 2024
Soňa Matoušková
Audacity.cz/Články/Záznam slova
Jak optimalizovat nastavení mikrofonu pro maximální kvalitu zvuku?Praktický návod na nastavení mikrofonu pro dosažení co nejlepšího zvuku v různých nahrávacích podmínkách, vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročil...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2022
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky