Audacity.cz/Fórum/Odstranění šumu v Audacity – potřebuju pomoc!

Odstranění šumu v Audacity – potřebuju pomoc!

Už nějakou dobu se snažím zpracovat svoje audio záznamy v Audacity a narazil jsem na problém, s kterým si nevím rady. Když nahrávám, mám pocit, že mi do zvuku proniká spousta šumu a hluku, ať už z mikrofonu nebo okolního prostředí, a pak je to strašně obtížné poslechnout. Zkoušel jsem různé techniky, ale pořád se mi to nedaří vyčistit tak, jak bych chtěl. Nevíte náhodou, jak odstranit šum ze záznamu v Audacity? Četl jsem něco o nějakých efektech nebo filtrech, ale nejsem si jistý, kudy přesně jít. Je třeba něco nastavit před nahráváním nebo je to spíš o úpravě po? Kdyby někdo měl nějaké konkrétní tipy nebo kroky, jak na to, byl bych moc vděčný. Točím podcasty a chci mít kvalitu zvuku co nejlepší, aby to lidé poslouchali s radostí. A když už mluvím o tom šumu, setkal se někdo i s tím, že pak ten zvuk zní uměle? Jak tomu předejít? Děkuju předem všem za rady!

157 slov
1.6 minut čtení
24. 9. 2024
Jakub Košťál
Jakub Košťál

Jasně, odstranění šumu v Audacity je důležitý krok. Nejlepší je udělat to po nahrávání. Tady je pár tipů: 1. Vyber část ticha – najdi místo, kde nemluvíš a je tam jen šum. 2. Jdi na Efekty > Odstranit šum a klikni na „Získat profil šumu“. 3. Pak označ celý záznam, znovu otevři ten efekt a nastav úroveň odstranění šumu. Neboj se experimentovat, ale dávej pozor, ať zvuk nezní uměle. Můžeš zkusit snížit i basy nebo výšky, abys našel lepší rovnováhu. Před nahráváním doporučuji mít mikrofon co nejdál od hluku a použít pop filtr. Také nezapomeň na kvalitní mikrofon – to udělá velký rozdíl! Hodně štěstí s podcasty!

107 slov
1.1 minut čtení
3. 10. 2024
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl

Odstranění šumu v Audacity je docela jednoduché, i když to chce trochu cviku. Nejdřív si po nahrávání vyber část zvuku, kde je jen šum (třeba ticho na začátku nebo konci). Pak v menu klikni na "Efekty" a zvol "Odstranit šum". Dáš první krok, což je "Získat profil šumu". To Audacity vezme jako vzor pro to, co chceš odstranit. Potom označ celou stopu a znova jdi na "Odstranit šum". Nastav si úroveň redukce a frekvenční rozsah podle toho, jak moc je ten šum slyšet. Zkus si to i několikrát, ale pozor, aby zvuk nezníl uměle – to se stává, když moc zasáhneš do parametrů. Místo toho můžeš použít i další efekty jako kompresor, což pomůže vyrovnat hladinu zvuku. A nezapomeň na dobré nastavení mikrofonu před nahráváním – čím víc hluku se podaří zachytit už při nahrávání, tím lépe ti pak půjde editace. Hlavně se neboj experimentovat!

145 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Karel Hájek
Karel Hájek