Audacity.cz/Fórum/Rychlé vyčištění zvuku bez ztráty kvality?

Rychlé vyčištění zvuku bez ztráty kvality?

Jsem zvukař a občas se mi stává, že nahrávky, které udělám, mají nějaké šumy nebo nežádoucí zvuky, které bych chtěl rychle odstranit. Zkoušel jsem různé metody a programy, ale většinou jsem skončil s výsledkem, který byl buď horší než originál, nebo mi prostě trvaly hrozně dlouho. Je nějaký rychlý způsob, jak vyčistit zvuk tak, aby zůstal zachován v co nejlepší kvalitě? Přemýšlel jsem o Audacity, ale nejsem si jistý, co přesně bych měl udělat. Napadlo mě třeba použít funkci pro odstraňování šumu, ale obávám se, že to bude mít vliv na celkový zvuk. Mám taky pocit, že když to dělám moc rychle nebo na začátku nahrávky, tak to pak prostě nezní tak dobře. Kdyby někdo měl tipy nebo triky na to, jak na to jít efektivně a přitom neztratit kvalitu zvuku, byl bych fakt vděčný! Můžete doporučit nějaké konkrétní postupy nebo pluginy? A co třeba EQ? Funguje to vůbec na odstranění nežádoucích zvuků? Jaké máte zkušenosti s úpravou nahrávek v Audacity? Díky za všechny rady!

165 slov
1.7 minut čtení
3. 12. 2024
Adéla Šilhavá

Jasně, vyčištění zvuku bez ztráty kvality je takový běh na dlouhou trať. Audacity má funkce, co by mohly pomoct. Odstranění šumu je fajn, ale chce to udělat správně. Hlavně si vyber vzorek šumu z části, kde nic nemluví a pak to pak aplikuj na celou nahrávku. Můžeš si taky pohrát s EQ, zejména odstranit frekvence, kde se šum nejvíc projevuje. Třeba okolo 100-300 Hz bývá dost problémových. Zkus to i s kompresí, aby se zvuk víc srovnal. Ale pozor, přehnané úpravy můžou udělat víc škody než užitku. Také nezapomeň na normalizaci před exportem, aby to mělo dobrou úroveň. Pokud bys chtěl víc pokročilé věci, podívej se na pluginy jako Izotope RX nebo Waves NS1, ty umí fakt kouzla.

118 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Jaroslav Kraus

Jasně, chápu tě. S Audacity je to tak, že máš pár možností, ale chce to trochu cviku. Když jsi na nahrávce, tak první věc, co udělej, je zkusit použít funkci "Noise Reduction". Ale jo, je to o tom najít ten správnej vzor šumu – ideálně část, kde nemáš nic jinýho (třeba pár vteřin ticha). Pak si nastav parametry opatrně, jinak ti to může zkazit celkovou kvalitu.

Další věc je EQ. Můžeš zkusit snížit frekvence, kde se ti ten šum projevuje. Například, když máš nějaký brumy v basových frekvencích, tak je prostě stáhni dolů. Ale pozor na to, abys neudělal zvuk moc tenkej.

Pokud potřebuješ něco rychlýho a efektivního, tak se dají najít i pluginy přímo na odstranění šumu – třeba i VST pluginy jako iZotope RX nebo Waves Noise Suppressor. Ty jsou ale většinou placený.

Každopádně, když to děláš rychle a bez přemýšlení, tak můžeš skončit s horším výsledkem. Takže doporučuju si udělat pár testů na různých nahrávkách a zjistit, co funguje nejlíp pro tvůj styl práce. Jo a nezapomeň na zálohy! Můžeš přijít o dobrou práci, když něco pokazíš.

177 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2025
Zdeněk Kopecký
Audacity.cz/Články/Záznam slova
Jak efektivně odstranit ruchy ze záznamu bez ztráty kvality?Průvodce k efektivnímu odstranění šumu a ruchu z nahrávek s důrazem na přirozenost hlasu. Naučte se triky a techniky pro úpravu zvuku v Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
29. 6. 2024
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky